Моето тяло, моят храм

Днес ще засегна тема, за която съм говорила много отгоре-отгоре тук в блога, а именно здравословния начин на живот.

Това е нещо, което е голяма част от мен самата и с времето се превръща във все по-любима тема. Попитах тези от вас, които ме следват в инстаграм, дали биха искали да четат по темата и останах много приятно изненадана от големия интерес.

Днес ще ви споделя възможно най-ясно и кратко какво точно представлява здравословният начин на живот за мен, а по-нататък ще ви споделя как изглежда горе-долу менюто ми за един ден, защо и как тренирам, кои храни избягвам и с какво ги замествам, ще ви предложа любими мои рецепти и ще си говорим за body image. Имам много идеи за бъдещи публикации и се надявам да успея да ви ги предоставя по възможно най-достъпния, разбираем и мотивиращ начин.

Днешната тема ще започна като подчертая израза “начин на живот”, защото това е най-ключовото за мен. Няма диета или режим за цял живот – резултатите от тях са временни и не са направени да бъдат спазвани за много дълго време. Второто най-ключово за мен е, че на първо място се нарежда здравето ми (не само физическото, но и психическото) и после идва начинът, по който изглеждам (което не означава, че не е фактор).

На кратко какво представлява храненето ми: закуската винаги ще е нещо здравословно (овесена каша, бананови палачинки, гранола, яйца), обядът се старая да е нещо готвено или салата, следобед подхапвам каквото ми е под ръка като гледам отново да не е нещо преработено(кроасани, вафли и т.н.), а за вечеря отново залагам на готвеното. Обаче имам едно слабо място и това е шоколадът. Колкото и да се опитвам да спра да ям сладко и да го заместя, това все не се получава напълно, затова съм взела решението да хапвам ежедневно, но по малко (точно това е баланс в моите представи – за физическото и психическото ми състояние). Също така като ми се яде шоколад – ям шоколад, а не бисквити, вафли и всички подобни неща, тъй като те не съдържат почти нищо “истинско” в себе си, имат поне 1-2 Е-та и куп други неща от рода на гума, палмово олио и т.н. Затова залагам на шоколада (чист, с лешници, понякога с Орео …), който не е направен основно от изкуствени вещества.

И така всъщност “диетата” ми е 80% от времето да се храня с истинска, качествена храна, а останолото време да си позволявам cheat моменти, където си хапвам каквото поискам. Освен това искам да подчертая, че стига да имам възможност, се храня по 4-5 пъти на ден, за мен гладът наистина не е опция.

Нещо друго, което е основен фактор за храненето ми, е да ми е вкусно. Много хора смятат, че здравословните неща не са вкусни, но това е защото имат грешна представа за това какво всъщност е здравословно.

Да – салатите са страхотни за вас – зеленчуци, които ви дават витамини и куп други полезни вещества. Но тялото ви не се нуждае само от това. Например попринцип най-много енергия ни дават качествените въглехидрати като ориз, картофи, овес, дори хляб (не бял, разбира се).

Затова колкото е здравословна една салата, толкова полезна е и мусаката(например), която знаете, че е направена от качествени продукти.

Здравословният начин на живот не може и без движение – няма как организмът ни да функционира перфектно без да се движим и/или да спортуваме. Но и тук за мен няма как без баланс – възхищавам се много на спортистите, които са посветили живота си на някои спорт и които ежедневно се грижат за тялото си, но не трябва да забравяме, че не всеки е спортист. Не можем да изискваме от себе си да изглеждаме перфектно като такъв, при положение, че ежедневието ни се състои от стотици други ангажименти, докато основната работа на един спортист е именно тренирането и храненето.

Затова 2-3-4 пъти в седмицата, дали било то фитнес, пилатес, бокс, тичане или упражнения вкъщи, са предостатъчни за тялото ни и здравословното му състояние. Ходенето пеша също е нещо страхотно за нас, така че без огромни усилия, можем да си осигуряваме необходимото движение.

Всъщност цялостната ми идея да започна да говоря на тази тема тръгна от това, че няколко пъти качих в инстаграм снимки след тренировка. И понеже знам как някои хора възприемат подобни снимки и че неизбежно поне 1 човек (ако не и много повече) си е казал нещо от сорта на “Отишла 2 пъти на фитнес и се снима” или “Какво снима, тя дори няма плочки/не е толкова стегната!?”.

Ами реших да се снимам и да споделя:

1-во защото все пак имам някакъв напредък от тренировките и се гордея с него

2-ро защото много по-важен е фактът, че тренирам и се движа, от колкото дали изглеждам “перфектно” (ако въобще съществува такова определение)

Това е начин на живот. Не гоня цел различна от това просто да се чувствам здрава и комфортно в тялото си.

И като човек с все пак някаква аудитория – искам да агитирам и да подстрекая поне някои от вас да започнат да се грижат за себе си, не защото е модерно, а заради самите вас.

Уважавам напълно различните начини на хранене и вярвам, че “здравословно” има различно значение за различните хора, но е хубаво да се замислим как се чувстваме в тялото си и дали му осигуряваме всичко, от което се нуждае.

Защото вашето тяло, е вашият храм.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s